Limousines

Zoals je elders op deze website kunt lezen, heb ik in een groot spectrum aardig wat banen gehad, om uiteindelijk het beroep uit te oefenen wat ik nu heb. Sinds september 2017 heb ik het leukste beroep ter wereld. Als limousinechauffeur heb ik altijd feest. Sterker nog, vaak ben ik het feest of op z’n minst een deel daar van. Het is dan ook een beroep dat op mijn lijf geschreven is: ik mag graag autorijden en daar ben ik (althans volgens de complimenten die ik vaak krijg) goed in. Ik mag graag mensen een plezierige dag bezorgen en ben sterk in dienst- en serviceverlening. Daarnaast kan ik commercieel denken en heb ik veel geduld. Allemaal vaardigheden die je nodig hebt voor dit beroep. Bovendien kom je op de meest mooie plekken van Nederland.

Het bedrijf waar ik werk is een klein familiebedrijf en ik heb daar een bont gezelschap aan collega’s; de aardigste die je je maar kunt voorstellen. De hiërarchie is erg plat en eigenlijk zijn we allemaal, inclusief de staf, vrienden van elkaar. Voor mij resulteert dat in het feit dat ik mijn werk eigenlijk niet als werk ervaar, maar als een betaalde hobby. En de meeste van mijn collega’s staan daar ook op die manier in.

We rijden met een leuk gevarieerd wagenpark door heel Nederland en soms ook daar buiten. Maar de meeste kilometers rijden we in het westen van het land. Grofweg in het gebied tussen Alkmaar, Lelystad, Utrecht, Dordrecht en Brielle, en alles daar tussen in. Het meeste rijden we verjaardagen, bruiloften, vrijgezellenfeesten en schoolgala’s. Maar ook worden we regelmatig gehuurd voor bedrijfsfeesten, televisie- en filmopnames en toeristische rondritten. Enkele keren per jaar zijn er ook speciale projecten, waarvoor soms alle limousines tegelijk worden ingezet.

Tegenwoordig mag ik ook de interne opleiding voor nieuwe collega’s verzorgen. Kort nadat ik hiervoor werd ingezet, ontdekte ik als snel dat er in Nederland geen theorieboek was voor limousinechauffeurs. Dat heeft mij er toe besloten om er dan maar zelf een te maken. En het resultaat valt niet tegen: een 60 pagina’s tellend document waarin behoorlijk diep op de stof wordt ingegaan. De onderdelen die onder andere voorbij komen zijn:

  • Geschiedenis
  • Wetgeving
  • Gedrag
  • Rijvaardigheid
  • Veiligheid
  • Administratie
  • Klantgericht werken

Via een link achterin het boek kun je een ‘examen’ doen en daarmee een certificaat behalen.

Je kunt het boek hier downloaden, of door op de afbeelding te klikken/tikken.